Pàgines

algunes de les coses que em ballen pel paraigua

dimecres, 28 de juliol del 2010

cadenat

en-cadenats??



49.


“Fermati qui frena.” Non ci penso due volte e lo faccio. Di botto, al volo, così come è lei. Meno male che non arrivava nessuno da dietro. Mio fratello... E chi lo sentiva poi. Va be' che se la poteva prendere sempre con il ladro. Gin scende veloce dalla machina.

“Vieni.”

“Ma dove?”

“E seguimi, quante domande che fai.”

Siamo di fronte a Ponte Milvio, in una piccola piazza sul Lungotevere da dove parte via Flaminia che arriva fino a piazza del Popolo. Gin corre sul ponte e si ferma a metà, davanti al terzo lampione.

“Ecco, è questo qui.”

“Ma che cosa?”

“Il terzo lampione. C'è una leggenda su questo ponte, Ponte Milvio o Mollo come lo chiamava il Belli...”

“Ma che, ora mi fai la colta?”

“Sono colta! Su pochissime cose, ma lo sono. Come questa per esempio, la vuoi ascoltare o no?”

“Prima voglio un bacio.”

“E dai ascolta... È una storia bellissima.”

Gin si gira e sbuffa. L'abbraccio da dietro. Ci appoggiamo al parapetto. Guardiamo lontano. Poco più in là un altro ponte. Quello di corso Francia. Mi perdo con lo sguardo. E nessun ricordo disturba questo momento. Perfino i fantasmi del passato sanno avere rispetto di alcuni momenti? Sembra di sì. Gin si lascia baciare. Sotto di noi il Tevere, buio e scuro, scorre silenzioso. La luce fioca del lampione ci illumina leggera. Si sente lo scrosciare lento del fiume lungo gli argini. Il suo corso si spezza all'improvviso intorno alle colonne del ponte. L'acqua gorgheggia, si innalza, ribolle, borbotta. Poi, subito dopo, si unisce di nuovo e continua in silenzio la sua corsa verso il mare.

“Allora, mi racconti?”

“Questo è il terzo lampione di fonte all'altro ponte... La vedi questa qui intorno?”

“Sì... Mi sa che qualcuno si è sbagliato a legare il motorino...”

“Macché, scemo. Si chiama 'la catena degli innamorati'. Si mette un lucchetto intorno a questa catena, lo si chiude e si butta la chiava nel Tevere.”

“E poi?”

“Non ci si lascia più.”

“Ma come nascono queste storie?”

“Non lo so, questa esiste da sempre, la racconta perfino Trilussa.”

“Te ne approfitti perché non lo so.”

“È vera. È che tu hai paura di mettere un lucchetto.”

“Io non ho paura.”

“Quello è il libro di Ammaniti.”

“O il film di Salvatores, dipende dai punti di vista.”

“Comunque tu hai paura.”

“Ti ho detto di no.”

“E certo, te ne approfitti perché non abbiamo un lucchetto.”

“Stai qua e non ti muovere.”

Torno dopo un minuto. Con un lucchetto in mano.

“E questo dove lo hai trovato?”

“Mio fratello. Si porta il lucchetto con tanto di catena per bloccare il volante.”

“Già, non può mica immaginare che è suo fratello poi che gliela frega.”

“Guarda che sei responsabile quanto me. E fra l'altro mi devi ancora 20 euro.”

“Che rabbino.”

“Che ladra!”

“Ma di che? Oh, ma che vuoi, pure i soldi del lucchetto? Facciamo tutto un conto finale...”

“Troppi me ne dovrai allora.”

“Va be', stop, finiamola qui. Allora te la senti o no?”

“Certo che sì.”

Metto il lucchetto alla catena, lo chiudo e sfilo la chiave. La tengo un po' tra le dita mentre fisso Gin. Lei mi guarda. Mi sfida, mi sorride, alza un sopracciglio. “Allora?”

Prendo la chiave tra l'indice e il pollice. La faccio penzolare ancora un po', sospesa nel vuoto, indecisa. Poi all'improvviso la lascio. E lei vola giù, a capofitto, rotea nell'aria e si perde tra le acque del Tevere.

“L'hai fatto veramente...”

Gin mi guarda con aria strana, sognante, anche un po' emozionata.

“Te l'ho detto. Non ho paura.”

Mi salta addosso,a cavalcioni, mi abbraccia, mi bacia, urla di gioia, è folle, è pazza, è... È bella.

“Ehi, sei troppo felice. Ma non è che funziona sul serio questa leggenda?”

“Scemo!”

E corre via, gridando sul ponte. Incontra dei signori che camminano in gruppo. Tira il cappotto del più serio, lo fa girare su se stesso, lo costringe quasi a ballare con lei. E scappa via di nuovo. Mentre gli altri ridono. Spingono scherzosamente il signore che si è arrabbiato e vorrebbe sgridarla. Passo vicino al gruppo e allargo le braccia. Tutti condividono la felicità di Gin. Perfino il signore serio alla fine mi sorride. Sì, è vero, è così bella che obbliga un po' tutti a esserne felici.



Federico Moccia, Ho voglia di te, Universale Economica Feltrinelli, Milano, marzo 2007.





dilluns, 26 de juliol del 2010

obres


En aquest racó de món, viatjar en tren -Resafer- sempre pot ser una aventura. Sense cotxe aquest cap de setmana llarg de festa local hem decidit agafar el tren per anar a Blanes.

L'aventura va començar abans de marxar, navegant per la inigualable pàgina web de la Renfe:

www.tevamosaliar.com

Vaig haver d'aconseguir una part dels horaris per telèfon, perquè a la web no apareixia res de rodalies (no sé si ara ja depèn de la Generalitat...), trucant a un 902. Vaig mirar què era això dels nou-cents dos i vaig trobar un fòrum que explicava que l'empresa a qui trucaves s'estava lucrant a costa teva, quan si necessites informació és l'empresa la que te l'ha d'oferir gratuïtament. Tot és legal però. Vaig acabar enviant un email al defensor del pueblo.


A l'estació de Girona ens van donar una fotocòpia d'horaris que no coincidien del tot amb el que vaig trobar a Internet. Vaig preguntar què passava i em van dir que només sortien els trens on hi havia prou temps per agafar l'enllaç que volíem agafar. Per anar de Girona a Blanes havíem de fer transbord a Maçanet-Massanes (“l'Empalme” com deien abans). No vaig acabar d'entendre el raonament ni vaig saber si la informació que surt a Internet és fiable.



Vam agafar el tren fins a l'Empalme i quan vam baixar se sentia per megafonia:


Atenció, els preguem no creuar les vies, si han de canviar d'andana facin servir el pas interior.


Atención, rogamos no crucen las vías, si han de cambiar de andén utilicen el paso inferior.




El pas interior o inferior -no sé- semblava tancat, tothom quan el tren va haver marxat va travessar la via per on deien que no havíem de passar. En aquell moment venia un tren a tota velocitat. Un iaio que travessava la via es va espantar i en comptes de recular va acabar de travessar. Pel pèls. Déu n'hi do.

Vaig anar a veure com estava el pas inferior (o interior, no sé) i s'hi podia passar per la part de darrera, que no es veia, per una escala a mig fer i travessant unes obres. Suposo que el tesnico de torn de l'Adif devien pensar que surt més a compte que et fotis d'oros per una escala o que et caigui alguna bastida pel cap que no pas que et passi un tren per sobre.

L'estació de Maçanet-Massanes està enmig d'enlloc (La gent de Maçanet baixa a l'estació de Sils). Geogràficament es troba entre la partió dels termes de Maçanet de la Selva i Massanes, dues poblacions veïnes geogràficament que només comparteixen l'etimologia del nom: mattiana, poma borda.

Després d'esperar quasi una hora (temps de sentir cinquanta vegades per megafonia un infinitiu usat com a imperatiu en català) vam agafar el tren d'un quart i mig de set.


dissabte, 17 de juliol del 2010

bravo

El Escondido - encara no tenen pàgina web!?- és el més veterà i segons tothom que el coneix, millor restaurant mexicà de Girona.

Avui m’han convidat a triar restaurant i em venia de gust mexicà, després de mitja hora buscant aparcament per la zona de Migdia amb Bisbe Lorenzana hem girat cua i hem anat cap a la Devesa, al carrer Figuerola hi havíem vist un mexicà i l’hem anat a provar. A Girona Sempre hi ha un segon restaurant mexicà, fins l'any passat era el Taco-Taco.


L’hem encertada. Pensàvem que el Taco Bravo, carrer Figuerola 41, seria un d’aquells restaurants que els hi porten el menjar congelat i només han d’anar preparant. Crec que no perquè el que hem agafat ha sigut bo i no feia pinta de precuinat.


Per un bon preu hem compartit uns nachos amb carn i formatge i hem agafat un burrito de pollastre i una enchilada Jalisco.

Molt recomanable la seva salsa taquera. Tot i que semblava que Girona estava plena, al restaurant hi havia poca gent. La música, tota mexicana, suau i ben triada. Els cambrers molt atents i correctes.

Un lloc per tornar-hi.

dimarts, 6 de juliol del 2010

prefabricats



Vam aprofitar la notícia de la construcció d'uns pisos prefabricats per desplaçar-nos a Banyoles. A la premsa vam llegir que havien instal·lat 30 habitatges de protecció oficial al barri de Can Puig a Banyoles. Mirant el mapa vam veure que això era la zona on hi ha el Consell Comarcal del Pla de l'Estany.

Arribats al Consell Comarcal un avi ens va indicar molt bé on havíem d'anar: " Ara baixeu, trenqueu a la dreta abans d'aquell canyer i continueu sempre el mateix carrer, veureu carrers a la dreta i a l'esquerra però continueu pel mateix carrer que fa la volta i surt aquí sota a l'altre costat. Trobareu uns vaivens i continueu fins que arribeu a l'estop, a l'esquerra aniríeu cap Vilavenut però heu d'anar a la dreta, com si anéssiu al centre de Banyoles, després trobareu un senyal de prohibit i allà mateix". Millor que un GPS.


L'edifici encara no està acabat del tot, hi havia operaris treballant i unes tanques que impedien acostar-s'hi.

No vam veure gran cosa, suposo que el més interessant hagués estat veure com instal·laven el mòduls.


Aquest curiós sistema de construcció sembla que serà molt utilitzat en el futur. Veurem.


diumenge, 4 de juliol del 2010

veïns


No sé perquè però tinc la sensació que el veí de dalt deu fer una miqueta de soroll que el de sota ha d'aguantar, i més aquests dies que una selecció de catalans està donant coces a la pilota.